Sunday, November 05, 2006

Anvelope de iarna

Si iata alaltaieri a dat prima fulguiala. Intotdeauna administratiile locale sunt 'pragatite', teveul zice ca toate masinile sunt gata de iesit la comandamentul de iarna, si iata ca saptamana viitoare se pare ca nu vine nici o ninsoare prea puternica, deci pana vine ninsoarea iarasi obosesc oamenii de atata asteptare a zapezii si cand o sa fie cu adevarat prima ninsoare puternica sa vedem daca nu sunt iarasi luati prin surprindere. Sa speram ca va fi prima iarna in care nu vor fi probleme majore in Bucuresti. In tara in schimb se pare ca deja unele administratii nu si-au facut datoria si poleiul s-a pus chiar si ep DN1 blocand circulatia de weekend spre munte.

Toata lumea se buluceste sa-si puna anvelopele de iarna, de la an la an romanul a facut rost de bani si pentru a doua pereche de anvelope - cele de iarna - nu neaparat ca este constient ca cu anvelope de vara pe timp de iarna este un accident ready to happend, dar acum daca asa spune media, ca trebuie sa-ti pregatesti masina pentru iarna, inclusiv prin achizitionarea de anvelope de iarna, romanul zice ca-i musai sa faca si el aceasta operatiune, chiar daca 4 anvelope sunt minim 10 milioane, iar schimbarea lor poate duce si pana la 1,5 milioane la service-uri 'care se respecta', gen Sama sau Autozone. Bine, mai sunt si romani care-si iau doar 2 anvelope de iarna, ca deh n-are masina integrala, fara sa inteleaga ca la frana fundul i se va duce in lateral, dar macar poate pleca de pe loc - de cate ori am scos din zapada pe strada mea pe unii care aveau anvelope de vara pe o zapada batuta de 10 cm - om cu mintea la cap?

Si asa acum daca vreau sa-mi pun si eu din timp anvelopele de iarna - regula este sa le folosesti cand temperatura medie este sub 7 grade - toate service-urile de roti sunt full, asta si pentru ca firmele (bune) isi trimit tot parcul auto la schimbat anvelopele. Si cum nu pot sa ma duc decat ori in jur de ora 21 la Sama ori sambata pe undeva, trebuie sa stau la coada si pentru asta. Revin cozile oameni buni, in Romania post 89 se sta la coada sa dai bani, sa cumperi cu carutul de la hipermarket, sa stai in trafic pentru ca ai masina tare in Bucuresti, sa stai la coada sa-ti platesti cablul, netul, lumina, gazele, ratele de credit. Bine ca s-a inventat internet banking-ul, dar din pacate multa lume inca se chinuie cu cozile traditionale.

Anvelope bune, domol cu viteza si feriti-va de mersul pe polei.

No comments: