Wednesday, July 14, 2010

Facebook

Facebook este noua revolutie .com, este noul Internet. Pustii de azi si de maine sunt si vor fi pe Facebook inainte de a deschide o carte de istorie. Adultii sunt pe Facebook. Nu stiu daca si pensionarii vor fi pe Facebook :)

Cat va dura boom-ul facebook? (il scriu cu litera mica pentru ca il voi scrie de prea multe ori). Pai sa vedem, cand a inceput? In 2008 existau mai multe retele de socializare (denumirea oficiala a site-urilor gen Hi5, Myspace) care au luat locul fostelor programe de chat (ICQ, Yahoo Messenger). In 2009 a fost boom-ul facebook, today it's a must, nu esti pe facebook nu existi. In 2010 estimez ca 80-90% din adolescentii cu acces la Internet au cont pe facebook. 20-50% din adulti. Deja este un fenomen. Ok, putem ajunge sa avem toti un cont pe facebook. Toata lumea va fi pe facebook, va fi o carte de telefoane universala.

Problema insa este ca pe facebook pui informatii despre persoana ta, un lucru nu tocmai inteligent. Informatiile inseamna putere, iar pe facebook nu poti controla (in ciuda upgradeurilor de privacy) cine iti vede informatiile. Entuziasmul te face sa pui din ce in ce mai multe status update-uri, poze - informatii, care in mod normal nu ar trebui sa fie pe net. Deja se stiu cazuri de probleme aduse de facebook, de la divorturi la furturi, rapiri si crime.

Adolescentii insa nu gandesc mai departe de un click si o "postare". Facebook este reteaua favorita, este indeletnicirea favorita in prezent. Vanzarile de telefoane care permit accesarea fecebook pe mobil au explodat. Ce fac acestia pe facebook? Scriu vrute si nevrute, pun poze (dupa cum au obisnuinta deja de pe Hi5), dau like-uri, dau add friends, comenteaza, flirteaza, se cupleaza. Foarte interesant if you're a horny teenager nu-i asa? :) Totul e permis peste 18 ani mai ales, interesant este ca nu numai in zona 20-30 sunt foarte multi pe facebook dar si in zona 30-40, care sunt in general macho stil italian care add friends tipe de 20-30 si dau commenturi in speranta ca vor "primi prietenia".

Deja peste 40 suna nasol sa fii pe facebook, asa ca mai bine hai sa revenim la generatia Internet, cu varstele intre 18-25 ani, poate mai precoce, poate mai spre 30. Posturile cele mai cautate sunt pozele cu fete, normal, poza la mare, poza la munte, poza in club .. 16 likes .. 10 comments, de remarcat ca sunt mereu mai multe like-uri (timizi) decat commenturi (care includ si reply-uri de la cea care a pus poza). Pe urma status update-uri gen "ma duc in club, cine vine?", "sunt la Paris, ce bine e", "viata e grea, dar ma descurc", link-uri catre video-uri pe youtube, catre site-uri de moda, invitatii catre petreceri in evenimente "mondene".

Jocurile pe facebook? Un fenomen de asemenea, dar care are o viata mai scurta, pana la urma e anormal sa cresti legume sau sa fii un mafiot pe facebook, really, how un-cool is that :)

Cum depistezi un/o pierde-vara? Uita-te cati "prieteni" are pe facebook. Pentru ca isi va lasa vizibil numarul de prieteni ca sa se vada ca este popular(a). Are peste 1000? Care sunt posibilitatile?

a) este o persoana din resurse umane - care a gresit reteaua si in loc de linkedin a zis ca poate recruta si de pe facebook? not really

b) este o persoana cu foarte multe cunostinte (peste 1000 ca n-or fi toate pe facebook)? posibil oare?

c) este o vedeta (fara ghilimele pentru ca vedeta deja nu mai inseamna sa fii o personalitate, ci sa apari de exemplu la televizor, sau sa se fi auzit de tine de mai mult de 10 ori pe luna, deci esti vedeta)? posibil - in Romania e simplu sa fii vedeta, avem foarte foarte foarte multe vedete :) si care sunt bineinteles pe facebook. de ce? pentru ca se promoveaza si isi consolideaza statutul de vedeta

d) are un interes comercial - are un site online, o firma de imobiliare, o firma de servicii - si are nevoie de promovare, din cand in cand pune un status cu "oferta incredibila", un link catre un site propriu, catre un articol promotional aparut in online - foarte probabil! deja facebook este un mediu de publicitate imens!

e) este un/o pierde-vara, o pitzipoanca (definitie prea vasta) sau un pitziponc (horny&stupid teenager), da si culege add-uri cu duiumul, are 1000, 2000, 3000, 4000 de "prieteni", atinge limita, sterge cu sutele si adauga alte sute, n-are nici o limita si nici o logica .. scrie posturi gen "xoxo" sau "hugs" si primeste 100 like-uri si 50 commenturi, nu stie pe nimeni de pe lista, de fapt nu are prieteni ci doar iluzii de vedeta (pe facebook e vedeta da, doar are 4000 de prieteni/fani).

PS: cautati Cetateanul Roman pe facebook, poate sunt acolo cine stie ;)

No comments: