Wednesday, July 14, 2010

KFC si in general fast food-ul

Acum zece ani ma gandeam la faptul ca in Romania suntem inca bine, nu aveam majoritatea oamenilor supraponderali cum este in america, aveam inca o agricultura bio pentru ca fermierii nu aveau bani de chimicale. Acum suntem o piata de desfacere, de consum, importuri de orice, cat mai ieftin si cat mai prost, inclusiv la mancare.

Consecinta? Starea sanatatii romanilor din ce in ce mai proasta si din cauza a ceea ce mananca, poate in principal din aceasta cauza. Supraponderali peste tot, cand ati vazut un barbat de rand sa nu aiba burta? De ce, pentru ca nu isi permite si pentru ca e usor sa mananci de la fast-food si sa bei bere la 2litri cu adaos de malai.

Stim cu totii ca mancarea fast-food este de fapt un slow-killer, asa ca de ce mai mancam asa? De ce pui prajit in ulei (prajeala uleiului este demonstrat un killer si un potential cangerigen)? De ce cola care este apa cu zahar (care ingrasa) sau aspartam-k (care e o chimicala nenorocita)?

Nu inteleg cum inca se mai mananca KFC (kentucky fried chicken) si ma refer chiar la puii in pesmet prajiti in ulei, pulpe si aripioare.

Inainte de a manca de la KFC (si de la McDonalds) trageti o privire pe informatiile nutritionale din produsele pe care le doriti a ingurgita. Cineva trebuie sa-i fi obligati pe KFC/McD sa puna aceste info pe website si pe spatele foilor de hartie de pe tavi (la McD, la KFC nu stiu).

De exemplu, o pulpa de pui de numai 107grame (deci pe o masea) are 288kcal, din 16g proteine (din carnea de pui, faina samd), 20g lipide (din uleiul in belsug) si 12g glucide (din faina, ulei samd), plus bonus sodiu 602mg. O portie de 5 aripioare picante au numai 100grame dar 320kcal, cu 20g proteine, 22g lipide si 11g glucide, plus sodiu 575mg.

TOTAL papa bun portie 200g (desi in general se mananca mai mult decat atat): 608kcal, 36g proteine, 41g lipide, 23g lipide si 23g glucide, bonus 1177mg sodiu. Fibre? nada 0,2g

Proteinele sunt in general bune, sunt necesare intre 40g-120g/zi E greu sa-i dai organismului proteine in exces, dar daca o faci ingreunezi sistemul pentru ca se transforma cel mai greu in energie, proteinele sunt facute sa construiasca tesut, nu sa fie arse. Dar proteinele sunt si de doua mari feluri, vegetale si animale. Si mai e o mare diferenta, proteine vegetale din fructe si legume proaspete si cele din aripioarele picante de mai sus care provin dintr-un biet animal crescut intr-o luna doua si fiert si prajit apoi in ulei gretos.

Necesarul de lipide este intre 50-100g/zi. Tot ce e peste se depune (lipidele se ard dupa ce s-au ars caloriile) si se fac minunatele sunci, burti si funduri a' la americani.

Necesarul de glucide este intre 120-200g/zi (pe Wiki scrie 300 ca sa nu se ingrijoreze americanii care beau cola cu galonul).

Necesarul de fibre pentru buna functionare a sistemului digestiv este de 25grame pe zi. Fibrele sunt unul dintre lucrurile pe care lumea uita sa le caute in dieta zilnica (vorbesc filozofic deja nu?) si de aceea atatea probleme digestive si vanzare de medicamente si iaurturi bifidus-minune.

Necesarul de sodiu este de cca. 2 grame. Sodiul in exces duce la hipertensiune, 1,2grame per o masa de 200g este foarte mult.

Informatiile de mai sus se bazeaza pe RDI (Recommended Daily Intake) dar si pe alte scrisuri pe care le-am tot citit de jde ani incoace de cand se scrie despre mancatul sanatos, de exemplu ceea ce scrie Luiza Bucur.

Despre alimentatie si importanta covarsitoare in sanatatea omului sunt destule carti si articole, inclusiv pe Internet, accesibile acum romanilor de orice varsta - dar de ce sa le citim, de ce sa le aplicam? E mai usor sa mergem la KFC decat sa mancam cu precadere fructe si legume, sa mancam disociat, sa nu mancam mezeluri, sa nu prajim in ulei, sa nu bem cola si alte bauturi carbogazoase cu arome chimice. Apa cu legume/fructe? Nu se poate trai domne' din asa ceva, mori de foame..

No comments: